Buna, cu ce va putem ajuta?

ANALIZĂ. Cum se poate cere re...

ANALIZĂ. Cum se poate cere restructurarea creditelor în franci. Ce au greșit băncile

Conferențiarul universitar Ciprian Păun, titular al cursurilor de dreptul afacerilor, drept fiscal și legislația fondurilor europene la Facultatea de Științe Economice a UBB, a realizat pentru CLUJUST.ro o analiză asupra creditelor în franci elvețieni și a identificat problemele din contractele cu băncile, care îi pot ajuta pe oameni să obțină revenirea la cursul istoric al francului față de euro sau lei.
Pentru a ne lămuri ce șanse au oamenii cu credite în franci elvețieni să obțină în instanțe revenirea la cursul de la data contractării creditelor, am apelat la conferențiarul universitar Ciprian Păun, avocat în Baroul Cluj. Mai întâi, acesta a observat o chestiune interesantă în istoricul derulării contractelor de credit în franc: clienții nu au primit și nu au văzut efectiv francii!

Francul, monedă scripturală
”Băncile au oferit clientului un credit în această monedă, bazându-se pe faptul că e o monedă stabilă. Majoritatea clienților, din informațiile pe care noi le avem, peste 80 la sută din ei nu au văzut niciodată franci elvețieni în cash. Francul elvețian a fost folosit de instituțiile bancare ca și monedă scripturală sau monedă de cont, raportat la care băncile au definit scadențarul, au definit plățile, au definit tranșele și tot ceea ce înseamnă executarea contractului. Dar niciodată nu au virat în contul persoanelor respective banii în franci elvețieni. I-au virat în euro, în lei, în orice altă monedă decât în franci.

Din punctul nostru de vedere, interesul tuturor clienților care au credite în franci elvețieni ar fi să solicite revenirea la cursul istoric între franc elvețian și euro sau lei, în funcție de moneda în care li s-a plătit efectiv în cont, în funcție de cum a avut banca disponibilitate. În procese, miza mare nu e de a anula clauzele abuzive, comisionul de risc și de administrare. Raportat la valoarea creditului nu asta e problema. Important este să găsești variantele de a aduce francul elvețian la paritatea cu euro sau leu din momentul semnării contractului, raportat la sumele care au fost transferate în contul clientului cu titlu de credit.

Mergem pe prevederile codului civil în care ni se spune clar faptul că contractul de credit este un contract între o instituție bancară și o persoană fizică sau juridică, pentru  a pune la dispoziția clientului un disponibil bănesc. Or, raportat la faptul că disponibilul bănesc care s-a pus la dispoziția clientului nu a fost în franci elvețieni, ci a fost în euro sau în lei, el poate să ceară restructurarea creditului și redefinirea creditului în moneda euro sau leu, pe care el a primit-o la momentul la care a contractat respectivul credit, la paritatea între francul elvețian- euro sau leu de la momentul respectiv. Asta va fi provocarea următoarelor acțiuni și aceasta va aduce un remediu efectiv pentru clienți. Dacă stăm și facem un calcul din câți bani s-au pierdut pe comision de risc, comision de administrare sau alte tipuri de comisioane, ele sunt infinit mai mici decât valoarea cu care a crescut francul elvețian raportat la euro sau raportat la leu.”, a explicat Ciprian Păun.

Share Post

Mesajul dvs.:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.